kepada yang gemar dgn chocolate tu.. ha meh cuba nihh.. mak aihhh sedapp.. skali cuba mesty nk lagi ... provetos!(maksudnye terbukti).. haha =D
RICH CHOCOLATE MOIST CAKE
BAHAN A:
170gm Butter
300gm Castor sugar
3 numbers Eggs
BAHAN B :
2 tsp Nescafe powder
1 tbs warm water
1 tsp Vanila essence
1 tsp choc emulco
BAHAN C :
225gm All purpose flour
65gm cocoa powder
1/2 tsp salt
1 tsp soda bicarbonate
1 1/2 tsp baking powder
180ml air sejuk dari peti ais
CARA-CARA:
1. Gunakan mixer dengan kelajuan tinggi, putar Bahan A sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu demi satu dan terus putar.
3. Campur sebati semua bahan B dan titiskan ke adunan butter tadi. Putar seketika dan hentikan putaran.
4. Ayak Bahan C. Masukkan berselang-seli dengan air sejuk bermula dengan tepung dan berakhir dengan tepung. Gunakan spatula untuk mengkaup balik adunan. Jangan putar.
5. Alas dan gris loyang bulat 9". Bakar pada suhu 175 darj cel selama 40min atau sehingga kek masak.
TOPPING
1 tin susu pekat
90gm serbuk koko
100ml minyak jagung atau butter cair
1 tsp esen vanilla
1. Di dalam periuk, panaskan susu sebentar di atas api kecil.
2. Ayakkan serbuk koko ke dalam susu, terus kacau rata. Masukkan minyak/butter cair dan vanilla. Kacau sehingga rata dan berkilat, lebihkurang 5 minit. Biarkan suam baru tuang atas kek yang telah sejuk. Hias ikut suka lah.. mcm2 bole buat.. =D
Ok, topping ni sesuai untuk mereka yang kehabisan whipping cream di dapur. Selalunya topping begini kita guna cooking choc, whipping cream dan butter cair. Bagi mereka yang jarang-jarang buat kek coklat mungkin tak simpan whipping cream dlm petisejuk kan. So, silalah guna resipi yang menggunakan susu pekat ini. Pasti tak mengecewakan. Ia juga tahan beberapa hari walau hanya di letak pada suhu bilik.. ^_^v
No comments:
Post a Comment